Buiting Staalbouw

Logo-Buiting

Fashion Plaza OKU House

Amsterdam

Over het project

Oku House

In het OKU House aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West worden 324 huurwoningen gebouwd.

De woningen in OKU House zijn onderdeel van de herontwikkeling van het gebied rondom het World Fashion Centre. De twee gebouwen staan grotendeels op stalen buizen met een doorsnede van 1 mtr. Een deel van de buizen gaat door het ondergelegen World Fashion Centre. Deze zogenoemde ’tafelconstructie’ is een uitdagende manier van bouwen en wordt volledig in staal uitgevoerd. Hierdoor is het mogelijk om een ‘wijk op een wijk’ te bouwen, waarbij een enorm groot woonoppervlak wordt toegevoegd aan het bestaande stuk stad.

Fashion Plaza OKU House

Plaats: Amsterdam

Opdrachtgever:  Stadgenoot en Syntrus Achmea

Aannemer: Dura Vermeer Bouw Midden West

Architect: KCAP 

Constructeur: Van Rossum Raadgevende ingenieurs

Realisatie: 2021-2024

Tonnage: ca. 2200 ton

Werk van Buiting Staalbouw

Buiting Staalbouw heeft hiervoor de immense stalen tafelconstructies geproduceerd die straks de woningen van het Oku House gaan dragen.

 

In de west vleugel van het Oku House worden de kolommen in een W-vorm geplaatst en blijven ze in het zicht. In de oost vleugel worden de kolommen recht geplaatst en lopen ze door de bestaande bouw heen. Vervolgens worden op de kolommen in beide vleugels stalen dwarsliggers geplaats, elk 50 ton per stuk, met daarboven de stalen boxvloer, opgebouwd uit samengestelde bakken die ter plekke aan elkaar worden gelast. Normaliter worden dit soort constructies uitgevoerd in beton. Maar door de beperkte ruimte voor de fundering bood staal de oplossing.

In het voortraject is er in samenspraak met de hoofdconstructeur mee gedacht over de invulling van het staal. En is dit tot een uitvoerbaar ontwerp weten om te zetten.

 

Met de uitvoering is ruim 2200 ton staal gemoeid. De engineering is uitdagend, de arbeid is intens en de producten zijn gigantisch. De buiskolommen hebben een doorsnede van 1 meter, een wanddikte van 30 millimeter en lengtes tot 16,5 meter. De dwarsliggers boven de kolommen hebben afmetingen van 1 x 1,5 meter en zijn 21 meter lang. Het ‘tafelblad’ is opgebouwd uit 72 bakken van 1 bij 2 meter en 15 mtr lang, per stuk goed voor 18 tot 28 ton.

 

Verder verzorgd Buiting staalbouw ook het ontwerp, levering en montage van de ruim 200 stuks balkonconstructies. Deze worden volledig incl. vloerelement en balustrade geprefabt. En worden als 1 element gehesen.