Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Landstede
Aannemer: Moes Bouwbedrijf Oost B.V.
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Realisatie: 2009 - 2010

In de grote ruimte van het voormalige magazijn van het Rijksinkoopbureau in Zwolle wordt een unieke topsporthal gerealiseerd. De enorme, bestaande ruimte is 112 bij 48 meter.  Er komt een, drie meter in de bodem verzonken centre court met op de eerste en tweede verdieping tribunes, goed voor 1500 zitplaatsen. In deze sportarena zullen de topsportteams van Landstede volley- en basketbal hun thuiswedstrijden gaan spelen. Beide topteams spelen in de hoogste klasse van Nederland. Aan beide zijden van het centre court komen in totaal nog eens vijf sportzalen.

In het sportcentrum worden ook horecagelegenheden en fitnessfaciliteiten en vergaderruimten gerealiseerd voor verenigingen en sportorganisaties. De topsporthal moet zo – naast onderkomen voor de Landstede-studenten en -topsporters – een soort ‘Huis van de Sport’ worden, dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat sport ‘ademt’. Dat gebeurt door de aanwezigheid van kantoren (bijvoorbeeld die van het Olympisch Netwerk en Topsport Steunpunt Topsport regio Zwolle), onderwijsactiviteiten, vergaderingen, trainingen en sportwedstrijden met publiek.

In opdracht van Moes Bouwbedrijf Oost levert en monteert Buiting Machinebouw en Staalconstructie de volledige staalconstructie voor de nieuwe topsporthal. De staalconstructie omvat het versterken van de bestaande staalconstructie in het dakvlak + gevels, de verdiepingsvloeren inclusief tribunes, 6 pylonenconstructies, vier vakwerkspanten en een kantoor. De “eyecatchers” zijn straks de 6 identieke pyloonconstructies en de 4  vakwerkspanten die gezamenlijk het bestaande dak moeten gaan dragen. De ruimtelijke vakwerkspanten zijn opgebouwd uit diverse buizen en hebben afmetingen van ca. 3×3 meter met een lengte van respectievelijk 2 x 23 meter (gewicht ca. 9 ton per stuk) + 2 x 33 meter (gewicht ca. 20 ton per stuk). De vormgeving van het kantoor geeft deze staalconstructie een extra dimensie door o.a. een vrij overhangend gedeelte en een onder een hoek verdraaide gevelconstructie. Kortom geen zogenaamde “recht toe recht aan constructie”.

Kort samengevat kunnen we hier gerust stellen dat dit een bijzonder project is met meerdere uitdagingen wat perfect past binnen de organisatie van Buiting Machinebouw en Staalconstructie.