Plaats: Zaandam
Opdrachtgever: ProRail
Aannemer: Hegeman Bouw & Infra
Architect: NUNC
Constructeur: RHDHV
Realisatie: 2018 / 2019
Tonnage: ca. 300 ton

De spooroverbouwing verbindt de centrumzijde via een fiets- en voetgangersroute met de westzijde van Zaandam. Aan de overbouwing komt de nieuwe stationsentree, circa 540 m² voor commerciële voorzieningen en circa 125 m² voor een horecagelegenheid. Aan de westzijde van de overbouwing komt een nieuwe fietsenstalling. Deze stalling krijgt zowel een toegang op de overbouwing als aan het Stationsplein. Hiermee zal het stationsplein een nieuwe uitstraling krijgen vanaf de Houtveldweg aan de westkant.

Buiting verzorgt de engineering, produktie en montage van de staalconstructie inclusief comflor van de spooroverbouwing en de fietsenstalling. Daarnaast levert Buiting staal voor de renovatie van het bestaande stationsgebouw, deze wordt onder andere voorzien van 2 liftconstructies.

De spooroverbouwing bestaat uit een zware staalconstructie op V-vormige kolommen. Deze constructie over de sporen wordt in een trein vrije periode gemonteerd waarbij er 24 uur per dag gewerkt wordt. Om de deadline te halen heeft Buiting grote delen voorgemonteerd en voorzien van comflor platen op de produktielocatie van Buiting in Almelo.

Buiting verzorgt de complete ruwbouw van de fietsenstalling inclusief het leggen van de kanaalplaatvloeren.