Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Universiteit van Amsterdam
Aannemer: Binx Smartility BV
Architect: MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt
Constructeur: Van Rossum
Realisatie: 2021 - 2022
Tonnage: ca. 700 ton

Het ontwerp van de nieuwe bibliotheek van de universiteit  verbindt  twee monumentale panden (de tweede Chirurgische kliniek en Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein) met een glazen overkapping. Het vormt zo een architectonisch bijzonder en modern academisch gebouw: een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure.

De bestaande monumentale bouw wordt in haar waarde gelaten en er wordt een spectaculair glazen dak en een nieuwbouwvleugel aan toegevoegd.

De UB wordt in 2022 opgeleverd en wordt een belangrijk onderdeel van het Universiteitskwartier, waar UvA-studenten en medewerkers terecht kunnen en waar onderzoek en onderwijs elkaar ontmoeten. In de toekomst wordt dit de thuisbasis van de Faculteit der Geesteswetenschappen en UvA-brede voorzieningen zoals de Universiteitsbibliotheek maar ook het bestuur en de bestuursstaf.

Buiting is bijzonder trotst dat er een beroep wordt gedaan op de kennis, kunde en ervaring van Buiting om dit prachtige binnenstedelijke project te realiseren.