Plaats: Delft
Opdrachtgever: TU Delft
Aannemer: BAM Bouw & Techniek
Architect: UN Studio Amsterdam
Constructeur: Arup
Realisatie: 2020 - 2021
Tonnage: ca. 700 ton

TU Delft realiseert een nieuw interfacultair onderwijsgebouw op de campus: Echo. Het gebouw wordt energieleverend, inclusief de gebruikersgebonden energie zoals stroomverbruik voor laptops, verlichting en horeca. Onder andere zonnepanelen, goede isolatie en een warmte-koudeopslag worden toegepast in het nieuwe gebouw. Daarmee draagt het bij aan de duurzaamheidsambitie van de TU Delft: een CO2-neutrale en circulaire campus in 2030.

Het onderwijsgebouw Echo bestaat uit vier bouwlagen, waarvan drie verdiepingen bovengronds, en krijgt middelgrote en grote onderwijszalen met een capaciteit variƫrend van 150 tot 700 personen. Naast deze grotere zalen komen nog een case study zaal die met name geschikt is voor activerend onderwijs / interactie tussen docent en studenten en vier vlakke zalen voor projectonderwijs met ieder een capaciteit van bijna 70 personen.

Echo zal ruimte bieden voor hoor- en werkcolleges, groepswerk, projectonderwijs, debatten en zelfstudie. Het totaal aantal onderwijsplekken in Echo wordt circa 1.700, inclusief studieplekken.

Buiting verzorgd voor dit project de engineering, produktie en montage van de staalconstructie en dakbeplating inclusief de luifels langs de buitenzijde van het gebouw. Onderdeel van de hoofddraagconstructie zijn enkele vakwerkliggers van 36 x 5 mtr met een gewicht van ca. 35 ton per stuk.