Plaats: Hilversum
Opdrachtgever: Gemeente Hilversum
Aannemer: Ballast Nedam Bouw Midden Nieuwegein
Architect: De architekten CIE
Constructeur: IMD Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Realisatie: 2009 - 2010

De Vorstin is de opvolger van De Tagrijn, die in 2006 haar deuren sloot. De oude gekraakte school, waarin het jeugd- en jongerencentrum zat, is gesloopt en op dezelfde plek verrees het nieuwe complex. Architect Frits van Dongen heeft er een bijzonder en opvallend gebouw van gemaakt dat een nieuw icoon voor Hilversum is geworden. De uitzendingen van The Voice of Holland hebben dat nog eens extra onderstreept.

Het gebouw is heel open naar de stad toe, met veel glas en zicht op het podiumcafé, zodat voorbijgangers direct zien of er iets te doen is. Zo open als het café is, zo gesloten is de grote zaal die als een doos in een doos verend op het podiumcafé is geplaatst.
In de grote zaal, inclusief de balkons, kunnen 850 mensen. De zaal kan ook worden omgebouwd tot theaterzaal dankzij een uitschuifbare tribune met 260 plaatsen. Door deze ombouwmogelijkheid is een bredere programmering mogelijk.

De overige functies van het gebouw liggen om de twee zalen heen. Aan de Koninginneweg is dat vooral verkeersruimte en de kleine foyer, klein want over het algemeen wordt er gewoon in de bar in de grote zaal geschonken. Aan de Schoolstraatzijde is de noodzakelijke vluchttrap te vinden en aan de noordzijde van het gebouw is, boven het laden en lossen, ruimte voor kleedkamers en opslag.

Buiting engineerde en leverde de complete staalconstructie inclusief de trappen en balustrades. Bijzonder aan deze staalconstructie zijn de “doos in doos” constructies van de diverse ruimtes. Elke ruimte moest namelijk akoestisch ontkoppeld worden van de aangrenzende ruimte. Verder is de grote zaal geplaatst op een zestal trillingsisolatoren om deze akoestische ontkoppeling te voorzien.