Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Deltion College Zwolle
Aannemer: BAM Utiliteitsbouw grote Projecten, Bunnik
Architect: AGS Architecten en planners Heerlen
Constructeur: Ingenieursbureau Wassenaar BV, Haren
Realisatie: 2006 - 2008
Tonnage: 1500 ton

Een indrukwekkend onderwijscomplex aan de rand van de wijk Holtenbroek. AGS Architecten heeft een bijzonder complex ontworpen, dat door BAM en een leger aan onderaannemers is gerealiseerd. Links en rechts van de Mozartlaan komen uiteindelijk in totaal tien onderwijsgebouwen, erboven – als onderdeel van een boulevard – een groot restaurant. Door deze constructie rijdt het verkeer onder een ‘poort’ Holtenbroek binnen. De verkeerssituatie is hierdoor ingrijpend gewijzigd met de aanleg van een rotonde.

Buiting Machinebouw en Staalconstructie tekent, produceert en monteert de complete staalconstructie voor het Deltion College, evenals alle stalen trappen en hekken.

Als hoogste punt van het westgedeelte in de nieuwbouw voor Deltion College is een zogeheten spaceframe geplaatst.
Om de staalconstructie van 26 bij 33 bij 1.80 meter op zijn plek boven de boulevard te bevestigen, was een speciale 500-tons kraan nodig. Op de grond imponeert het spectaculaire spaceframe. Zwevend hoog in de lucht ziet men het gewicht van 33.000 kilo er minder van af. Blijft staan dat het om een bijzondere staalconstructie gaat.

Adjunct-directeur Johan Burger van Buiting Machinebouw en Staalconstructie omschrijft de klus als ‘één van de grootste dingen we we tot nu toe gedaan hebben’. Hij maakt duidelijk dat het niet alleen lastechnisch, maar ook logistiek een hoogstandje is. In eigen werkplaats werden acht delen samengesteld. Op de parkeerplaats van IJzerleeuw aan de Rieteweg zijn daar vier elementen van gemaakt, die via een speciaal, nachtelijk transport richting bouwplaats verhuisden. Op het terrein dat ontstond door de Mozartlaan tijdelijk om te leggen werd de laatste weken het spaceframe afgelast en is alles nog eens goed nagelopen. “Dit was een uitdaging. Dit soort werk past perfect bij ons”, geeft Burger aan. (bron: de stentor)