Plaats: Castricum
Opdrachtgever: Provincie Noord-Holland, Haarlem
Aannemer: Aannemingsmaatschappij Hegeman, Nijverdal
Architect: WKH Architecten, Leiden
Constructeur: Raaadgevend ingenieursbureau van Dijke, Alphen a/d Rijn
Realisatie: 2013 - 2014
Tonnage: ca. 250 ton

VVKH Architecten uit Leiden heeft een gebouw ontworpen t.b.v. het Archeologisch Informatiecentrum te Castricum van circa 4.200 m2 groot, onderverdeeld in een paviljoen en een depot. In het depot van circa 2.200 m2 bevinden zich de diverse opslagruimten en een tentoonstellingsruimte in een volledig dichte betonnen constructie. De betonconstructie wordt vervolgens bedekt met een één meter dik ‘nollenlandschap’. Dit is van stedenbouwkundige betekenis (‘bouwen met landschap’), maar draagt ook nadrukkelijk bij aan een uiterst duurzame oplossing voor het op een passieve manier beheersen van het klimaat in het depot t.a.v. te bewaren archeologische vondsten.

Het skelet van het paviljoen is opgebouwd uit holle wanden op de begane grond, kanaalplaatvloeren als verdiepingsvloer met hierop stalen kolommen die gelamineerde houten liggers dragen. Tussen de gelamineerde liggers ligt een balklaag met een staalplaatbetonvloer als dak. Over het paviljoen wordt een tropisch dak van Cortenstaal (‘onbehandelde geroeste staalplaten’) gebouwd.

Buiting Machinebouw & Staalconstructies heeft in opdracht van Hegeman Nijverdal,  de complete staalconstructie inclusief detailengineering uitgevoerd. Voor de firma Buiting een op het lijf geschreven staalconstructie waarin onze kennis en ervaring wederom heeft bijgedragen tot het gewenste resultaat waarbij de nadruk in uitvoering lag op de overkapping van het paviljoen. Zo zijn onder andere door de ellipsvorm van het dak zijn de platen trapeziumvormig en verschillend van vorm en afmetingen.

Zie ook onderstaand Youtube filmpje: