Plaats: Rotterdam
Opdrachtgever: REAL I.S. AG / KPN
Aannemer: Dura Vermeer
Architect: V8 architects
Constructeur: Royal Haskoning DHV
Realisatie: 2017

Binnenkort wordt gestart met de realisatie van een grote uitbreiding en renovatie van de KPN Toren aan de voet van de Erasmusbrug. V8 architects maakte het ontwerp. De entree met restaurants en een Experience Center is voor iedereen toegankelijk.
Het ontwerp van V8 architects is zorgvuldig gerelateerd aan de oorspronkelijke architectuur van architect Renzo Piano. De Italiaanse architect is geconsulteerd om recht te kunnen doen aan de aanvankelijke intenties van dit in 2000 gerealiseerde markante gebouw. Zowel de aanpassingen en de uitbreiding zijn door hem positief ontvangen.
De uitbreiding wordt gekarakteriseerd door een volledige glazen gevel die ‘flirt’ met de bestaande pyloon. Het glas plooit zich vloeiend om de pyloon en volgt de schuinstand van dit iconische element. De nieuwe plint creëert een aantrekkelijke en transparante landing van de toren en maakt het gebouw toegankelijk aan drie zijden: straat, plein en kade. De uitbreiding functioneert als een ‘terminal’ en omvat onder andere een auditorium voor 350 mensen, 2 restaurants, een Experience Center.
Buiting levert voor dit werk de complete staalconstructie