Plaats: Enschede
Aannemer: Reef Infra B.V.
Architect: Wurck Architectuur Stedenbouw Landschap B.V.
Constructeur: Arup
Realisatie: 2017

Het project is een fietsbrug over de Auke Vleerstraat in Enschede met een overspanning van ca 25 meter en 5 meter breed. De brug heeft een bijzondere boogvorm omdat het ontwerp is afgeleid van een DNA-streng.

 

De overspanning wordt gerealiseerd doordat een stalen onderligger samenwerkt met een stalen boog. Tussen de boog en onderligger zitten trekstaven. Het dek wordt gemaakt van kunststof (met hars versterkte glasvezel) en overspant de 5 meter tussen de stalen onderliggers. Het complexe aan dit project is de hybride-verbinding door de samenwerking tussen staal en het kunststof dek. Torsiemomenten die ontstaan in de stalen onderligger worden opgenomen door het dek. Er komt een futuristische straatverlichting in de onderzijde van de boog. Doordat sensoren detecteren dat er een fietser aankomt springt de verlichting aan en gaat uit als de fietser de brug verlaat.

 

De brug wordt in de werkplaats voor gefabriceerd in 2 delen en gecontroleerd op passing. Deze 2 delen worden op locatie aan elkaar gelast.