Het busstation komt naast het NS-station, op de overkapping van de snelweg A2. Die plek stelt bijzondere eisen aan de constructie: het gewicht moet laag zijn om het tunneldak niet te beschadigen.
Architect Annebregje Snijders wilde gebruikmaken van de grote ruimte boven de snelweg om een iconische constructie te ontwerpen. „Ik ben altijd op zoek naar gebouwen die iets teweegbrengen. Er is al zoveel business as usual.”
In opdracht van de gemeente Utrecht ontwierp de architekt een constructie van stalen kolommen waarop evenveel hoge kelken rusten. De kelken zijn uitgevoerd in pvc-doek en leiden het regenwater via de kolommen weg. „Hierdoor ontstaat het beeld van een kathedraal”, zegt de architekt. „Het is een klassieke gedachte, die verwerkt is in een constructie van de huidige tijd.” Ze heeft veel aandacht besteed aan details van de kolommen, net als vroeger bij kathedralen gebeurde.
De overkapping bestaat uit een staalconstructie met 10 zeshoekige kelken. De kelken worden gevormd door een voorgespannen membraan. De vorm van het membraan is een klokvorm met de tuit aan de onderzijde. Tussen de tien zeshoekige kelken zijn driehoekige kleinere membraanconstructies aanwezig. Deze zijn met de punt naar boven gericht.
Het busstation, dat eind dit jaar klaar zal zijn, creëert een snelle overstap tussen bus en trein. Door de komst van een busbaan over de Vleutensebaan is er een directe verbinding tussen het centrum van Utrecht en Leidsche Rijn Centrum.
Buiting verzorgt de engineering, produktie en montage van deze bijzondere constructie. Om een probleemloze montage te waarborgen is de constructie in de werkplaats van Buiting compleet opgebouwd en gepast (zonder de kolommen).