Plaats: Gouda
Opdrachtgever: NS Stations Vastgoed & Ontwikkeling
Aannemer: Buiting Machinebouw & Staalconstructie B.V.
Architect: Sander Architekten & IAA Architekten
Constructeur: ABT Velp
Realisatie: 2014

De luifel, ontworpen door Sander Architecten in samenwerking met IAA Architecten, markeert de nieuwe entree aan de Bloemendaalzijde van NS-station Gouda. De droogloop staat zelfstandig tussen het ‘Huis van de stad’, opgeleverd in 2012, en de nieuwe bioscoop Cinema Gouda, en kraagt uit tot boven perron 11. Buiting is hoofdaannemer. ABT tekende voor de constructieve opzet.

Het ontwerp bestaat uit zes liggers die rusten op twaalf 10 m hoge kolommen,waarvan een deel al is geplaatst. De liggers op twee steunpunten worden telkens onderling gekoppeld met glaspanelen. De luifel (50 x16 m) krijgt een licht en speels karakter doordat de kolommen waarop de overkapping rust niet in een rechte lijn achter elkaar staan en doordat op 6 m hoogte een schaduwvoeg in de kolommen is aangebracht. Er wordt 300 ton staal en 770 m² glas verwerkt in het ontwerp.

De liggers zijn door Buiting in Almelo geprefabriceerd op de definitieve lengte van 50 mtr en met zeer speciaal transport in enkele nachten naar Gouda gebracht en in 1 weekend gemonteerd.

 

Artikel Cobouw d.d. 07-11-14

Artikel Bouwen met Staal d.d. 07-11-14

Artikel Omroep West d.d. 08-11-14